Spelregels

Hieronder de ‘spelregels’ indien je wilt deelnemen aan de activiteiten van het Kunstcollectief EURODE. Deze spelregels vormen het Huishoudelijk Reglement.

Kunstroute: Kunst in de etalage
Ter promotie van Kerkrade in beeld is er een aantal weken van te voren op diverse locaties in het centrum van Kerkrade een expositie van kunstwerken. Elke locatie krijgt 1 beeld of schilderij met op A4 formaat tekst en uitleg over het kunstwerk, de kunstenaar en Kunst in de etalage.

De deelnemers worden elk afzonderlijk gepresenteerd op de website. Bij de inschrijving wordt gevraagd hiervoor een tekst aan te leveren. Geef hierin een korte toelichting op wie je bent als kunstenaar, waardoor je wordt geïnspireerd (thema’s, onderwerpen), welke materialen en technieken je veel gebruikt en eventueel welke opleiding je hebt gevolgd.

Je kunt alleen deelnemen aan de kunst in de etalage of je ook deelneemt aan Kerkrade in beeld.

Wij verwachten van de deelnemers dat ze in hun eigen netwerk zelf actief reclame maken voor de route in het algemeen. Iedere deelnemer ontvangt een ruime hoeveelheid flyers voor de etalageroute om actief uit te delen. Wij vragen je om op je eigen website een link naar https://eurodekunstroute.eu te plaatsen en de banner.

Uiteraard mag je binnen je eigen netwerk daarnaast ook reclame maken voor je eigen expositie. Stuur bijvoorbeeld via e-mail een leuke uitnodiging naar je familie en vrienden.

Expositielocatie
Je kunt deelnemen in je eigen atelier of op een zelf uitgezochte gastlocatie in Kerkrade mits het past in de route of activiteit. Je kunt alleen of samen met andere deelnemers exposeren. Tijdens de Kunstroute ben je zelf het gehele weekend aanwezig op de plek van jouw expositie.

Als deelnemer van de route ontvang je een vlag en een aantal pijlen in bruikleen om tijdens de route de expositielocatie goed zichtbaar te kunnen maken.

Let bij de inrichting op een aantrekkelijke en overzichtelijke presentatie (less is more). Zorg dat de kunstwerken netjes zijn afgewerkt. Presenteer 2D-werk in mooie lijsten en maak gebruik van schildersezels. Gebruik voor 3D-werken mooie sokkels of leg een zwart kleed over een tafel met daarop de werken.
Wees gastvrij en presenteer de bezoekers een kopje koffie of thee, eventueel voorzien van een kleine lekkernij.

Extra pijlen route
Ten behoeve van het bewegwijzeren van de route ontvang je aantal pijlen. Als je hieraan niet voldoende hebt kun je hier extra pijlen digitaal ontvangen via de mail

Kunstroute: Kunst in de etalage
In de weken voorafgaand aan Kerkrade in beeld kun je alvast één werk tonen in één van de etalages van deelnemende winkels in het centrum van Kerkrade. In de winkels liggen dan flyers voor de etalageroute en flyers van de Kunstroute Kerkrade in beeld voor de potentiële bezoekers.

De Kunstroute bestaat uit Kerkrade in beeld en Kunst in de etalage en zij zijn hierdoor met elkaar verbonden. Als je deelnemer bent van de Kerkrade in beeld mag je ervoor kiezen deel te nemen aan Kunst in de etalage, dat is niet verplicht. Maar wij stellen het zeer op prijs als je ook aan de etalageroute mee doet, want zo kunnen we samen een mooi overzicht geven van de kunst die tijdens de route te bewonderen valt.
Alleen aan Kunst in de etalage meedoen is niet mogelijk.

Kunst in de etalage start ongeveer 3 weken vóór de Kunstroute. Je hoort ruimschoots van te voren in welke etalage je mag exposeren. Ook de winkelier wordt hierover door ons geïnformeerd. Je neemt vervolgens zo snel mogelijk zelf contact op met de winkelier en spreekt af welk werk je gaat tonen en op welk moment je het kunstwerk brengt en weer ophaalt.

Zodra je weet welk kunstwerk je aanlevert, maak je een korte tekst over jezelf als kunstenaar en het getoonde werk. Deze tekst lever je bij ons aan via de mail. Wij zorgen dan voor een professioneel vormgegeven A4 in een display, die in de etalage bij het kunstwerk dient te worden geplaatst. Je ontvangt tezijnertijd nadere informatie over de verdere werkwijze.

Deelname is gratis. Het meedoen aan de expositie en aan Kunst in de etalage is voor eigen risico. De organisatie is niet aansprakelijk voor ongevallen, schade, verlies en/of diefstal tijdens, voor- en na de kunstroute. Wij gaan er vanuit dat de locatie en de kunstenaar hebben zelf een verzekering die dit dekt, bespreek dit dus zelf met het contactpersoon van de locatie.

OPEN atelier Zuid-Limburg
Het Open atelier in een netwerk van Zuid-Limburgse kunstenaar die samen het kunstnetwerk op de kaart willen zetten. Iedereen kan deelnemen aan het open atelier weekend. Kun je de deuren van je atelier open doen, een kop koffie of thee geven met een toelichting op je werk in je atelier dan kun je deelnemen.

 

Wil je ook deelnemen aan het OPEN atelier en heb je een atelier in Zuid-Limburg! Stuur een mail naar eurodekunstroute@gmail.com, we nemen contact met je op.

Kosten

 • Voor nieuwe deelnemers: 10 euro
 • Oud deelnemers: 5 euro per OPEN ATELIER weekend.
 • Leden Kunstcollectief: gratis deelname

Wat krijg je!

 • Eigen pagina op de website met 3 foto’s van werk, 1 pasfoto, tekst, link naar je website
 • Vermelding op de open atelier pagina, voorpagina van de website
 • Digitale banner
 • Digitale flyer met 1 foto van je werk
 • Lenen finyl vlag voor op het raam of op een paal voor in de tuin
 • Toegang tot de gezamelijk Whatsappgroep

 

 

Kunstnetwerk, activiteiten en groepsexposities
Eurodekunstroute is een netwerk voor Zuid-Limburg waar wij samen optrekken om samen kunst een podium te bieden. Werk je thuis en wil je meedoen aan de open atelier weekenden, dat kan. Werk je op een gezamenlijke locatie en wil je meedoen dat kan ook. De meetUPs zijn een makkelijk manier om elkaar te ontmoeten en verbindingen te maken.  Je kunt een vraag stellen en kijken wie je kan helpen. Samen sta je sterker, samen zetten wij Zuid-Limburgse kunstenaars op de kaart.

Kunstcollectief deelnemer

Je kunt je als individuele kunstenaar of kunstvriend aansluiten bij het Kunstcollectief EURODE in Zuid-Limburg door het doen van een donatie van minimaal € 25,- per kalenderjaar. Deelname aan een aantal activiteiten is voorbehouden aan donateurs. Donateurs krijgen daarvoor het volgende:

 • Vermelding op de website bij het Kunstcollectief gedurende het hele kalenderjaar met link naar jouw eigen website
 • Uitnodigingen voor en recht op deelname aan activiteiten van het Kunstcollectief
 • Mogelijkheid voorinschrijving van onze activiteiten
 • De nieuwsbrief voor het Kunstcollectief waarvoor wij je na inschrijving meteen aanmelden
 • Eigen activiteiten promoten
 • Mogelijkheid tot deelname aan de wisselcollectie op onze vaste expositieplekken in Zuid-Limburg
 • Deelname overleggen voor donateurs

Organisatoren zitten ook in het kunstcollectief, zij kunnen kunst maken, maar dat hoeft niet. Zij maken de activiteiten mogelijk.

 

Ballotage als voorwaarde voor deelname aan het Kunstcollectief, gezamenlijk exposeren en bepaalde onderdelen of activiteiten
Voor geïnteresseerde kunstenaars die willen mee doen, gelden de volgende voorwaarden:

 • Je bent beeldend kunstenaar en je woont of hebt je atelier in Zuid-Limburg.
 • Je heb je in het lopende kalenderjaar aangemeld als donateur van het Kunstcollectief EURODE.
 • Je bent geballoteerd door het Kunstcollectief. Ballotage is gratis voor geregistreerde donateurs. NB Heb je eerder mee gedaan maar was dit langer dan 5 jaar geleden, dan dien je opnieuw geballoteerd te worden.
 • Bij gunstige beoordeling van het ingevulde formulier, de website en/of foto’s volgt een feitelijke ballotage.
 • Bij de ballotage wordt o.a. gekeken of het werk:
 1. oorspronkelijk is
 2. vernieuwend is
 3. inhoud (onderwerp, thema) heeft
 4. degelijk is afgewerkt
 5. aantrekkelijk wordt gepresenteerd
 6. herkenbaar is en een duidelijk lijn bevat
 7. iets toevoegt aan het pallet van Kunstcollectief
 8. wij streven altijd naar diversiteit en evenwicht in de verschillende kunstvormen

Diverse balloteurs kijken je werk en geven een advies. Op basis daarvan wordt besloten of de aspirant-deelnemer wel/niet toegevoegd kan worden aan het kunstcollectief.

Beeldmateriaal van goede kwaliteit
Voor het PR materiaal en de website hebben we drie digitale foto’s van je actuele werk nodig. Deze foto’s moeten ieder één werk bevatten. Deze foto’s stuur je gelijk in met het inschrijfformulier via de website en/of mail of iets later via Whatsapp!

Alle afbeeldingen zijn goede uitsneden (tot op het werk) en er zijn geen lijsten, randen, kaders of storende achtergrond zichtbaar rond het werk. Een uitzondering wordt gemaakt voor etsen en grafisch werk, waarbij de rand onderdeel kan uitmaken van ‘de drager’ (het papier). Alle afbeeldingen zijn scherp en zonder lichtreflectie (witte vlekken, vale kleuren of schaduwen van flits) en minimaal 1 is liggend en minimaal 1 is staand. Voldoen de foto’s niet aan de eisen, dan kunnen ze helaas niet worden geplaatst. Hierover word je door de webmaster geïnformeerd.

De door de deelnemer aangeleverde foto’s worden geplaatst op de website, ze mogen voorzien zijn van een signatuur, maar zijn vrij toegankelijk voor bezoekers. De aangeleverde foto’s kunnen op diverse pagina’s van de website ingezet worden buiten je eigen pagina en op reclame voor de Eurodekunstroute activiteiten.

Public relations
Op onze website worden de deelnemers aan de Kunstroute elk afzonderlijk gepresenteerd. Bij de inschrijving wordt gevraagd hiervoor een tekst aan te leveren. Geef hierin een korte toelichting op wie je bent als kunstenaar, waardoor je wordt geïnspireerd (thema’s, onderwerpen), welke materialen en technieken je veel gebruikt en eventueel welke opleiding je hebt gevolgd.

Bij activiteiten wordt er een flyer uitgegeven met hierin expositielocatie en/of  foto’s en/of namen van de deelnemers. Er kan gebruik gemaakt worden van één foto van een kunstwerk. De vormgever maakt hierbij een keuze uit één van de drie aangeleverde foto’s.

Zelf reclame maken voor de route
Wij verwachten van de deelnemers dat ze in hun eigen netwerk zelf actief reclame maken voor de activiteiten waarin ze deelnemen. Iedere deelnemer kan de flyer uitprinten en een vinyl banner ophalen. Wij vragen om op je eigen website een link naar https://eurodekunstroute.eu te plaatsen en de digitale banner te plaatsen.